Booking

Fyrvokterboligen på Hellisøy er enkelt innredet i autentisk stil, her kjenner du spor av liv gjennom de drøyt femti årene som har passert siden fyret sist ble restaurert og modernisert.  

Booking
Al6a4123umbraco

Om fyrvokterboligen

Ferie på Hellisøy fyr er balsam for sjelen. I all slags vær er Hellisøy en ekte opplevelse av utsikt, hav, naturlandskap og ro.

Uforstyrret ferie i nærkontakt med elementene. Fyrvokterboligen på Hellisøy er enkelt innredet i autentisk stil, her kjenner du spor av liv gjennom de drøyt femti årene som har passert siden fyret sist ble restaurert og modernisert.  

Fyrvokterboligen ble bygget som bolig for fyrvokteren og hans familie, og til «fyrkarlen». Huset brant ned i 1902, og året etter ble det oppført to nye hus, et til fyrvokteren og et til fyrvokterassistenten. I mange år holdt de noen kyr og sauar her ute. Det ble også opprettet meteorologisk stasjon i 1924, men denne tjenesten er nå automatisert. Fyrmesterboligen ble modernisert og ombygget i 1968, og er nå til leie.

Priseksempel for en helg for inntil 10 personer:
kr 10 000
Prisen inkluderer en spektakulær ribtur ut på fredag og omvisning i fyret før retur på søndag

Hvis du ønsker å booke fyret mer enn 2 netter, ta kontakt for et godt tilbud: booking@fedjeisland.no

Hellisøy Gammelt

Fyrtårnets historie

Hellisøy fyr er ett av to fyr i Fedje kommune. Holmengrå fyr ligger helt nord i kommunen, et godt stykke unna hovedøya, mens Hellisøy fyr ligger i sør, bare et steinkast fra land.

Fyret ble tent i 1855. Det karakteristiske støpejernstårnet er 33 meter høyt og med en lyshøyde på 46 meter over høyvann. Dette fyret var det andre støpejernstårnet som ble bygget i Norge. Den nederste delen ble levert av Bærums verk, og den øvre delen av Horten Mekaniske Verksted. Selve fyrtårnet er bygget av 1-toms jernplater og er fora med 35000 murstein. De to nederste etasjene er så å si fylt med stein. Det var et stort prosjekt og opptil 95 mann arbeidet på fyranlegget i byggeperioden.

I 1954 ble fyret elektrifisert med strøm fra land. I januar 1989 ble Hellisøy fyr automatisert, men på grunn av de meterorologiske observasjonane ble ikke fyret nedbemannet før i 1992.

Fedje_Island_Winter_Hellisoy_fyr_utsikt

Tilgang til fyret

Gjester som leier fyrvokterboligen får omvisning i fyrtårnet.

Av sikkerhetsmessige årsaker er det ikke tillatt å gå inn og opp i fyret uten tilsyn.